Thursday, December 1, 2011

application master UIA,UM dan UKM

alhamdulillah ....untuk permohonan kali ke3...diulang sekali lagi ...kali ke 3!!!
mase apply first time
aku apply islamic finance @ UIA..
rejected : no basic education about finance...=)
second time
aku apply education @UKM
rejected: same as before, malangnye...mase tu tak abis KPLI...
so takde approve dari IPG...=)
so kali ni aku lebih berhati-hati
sbbnye aku terus apply untuk 3 universiti...
=)...sekurang-kurangnye...kalau 1 reject ade due harapan lagi
tapi kalau 3 yang reject...eheheh..
apply jelah lagi sekali
nekad sungguh aku kali ini...insyaAllah
baik dan buruk keputusannya nanti
aku tetap redha...
so aku nak buat comparison antara ketiga-tiga universiti ni

1) mode/ structure studies
UM http://www.um.edu.my/ips/ dan UKM http://www.ukm.my/pps/

offer full time n part time dalam dua option
1) coursework n tesis
2) tesis only

UIA
offer full time and par time dalam 3 option
1) coursework n tesis
2) tesis only
3) coursework only
so for me...UIA give extra here....bukan apelah....sometimes bagi org yang dah bekerja ni
selalu sgt bermasalah dalam menyiapkan tesis...
berbeza dgn coursework full time...mmglah banyak assignment but then bile ade pemantauan penuh dari lecturer + due date....so adrenalin akan lebih aktif untuk berdisiplin
so aku mmg harap sgt dapat coursework @ UIA.. sbb aku takut terkandas dalam menyiapkan tesis..

2) processing fees
well UKM just RM 20, and UM RM 30 and UIA pulak RM75 ...(macam mahal kan) but this payment actually for 3 application...so agak berbaloi...but then org mcm aku ni...yang apply ketiga-tiga universiti aku rase UIA agak mahal because aku apply 1 course je...

3) application process

UM

dalam isu application proses aku perlu beri kredit terbaik untuk UM....yahh UM is the best...because everything is on9....including all the document...just upload in the website...easy maa...sangat cepat...dan sempoi...
tak perlu pun surat/komen from reference...dan tak perlu surat sokongan majikan...

UKM

meanwhile, i still can apply on9 for UKM...but i still need to send all the suuporting document via pos....sangat leceh...selain perlu komentar dari reference i still need to have surat sokongan majikan...menyampah betul!!!...aku rase part ini mmg ramai org yang bekerja sokong pendapat aku...yelah, kite ni belajar gune duit sendiri...lagipun kite tau lah mesti lah pegi kelas selepas waktu keje...tapi still pulak kene dapat surat kebenaran majikan...YERKKK!!!mmg tak patot lansung...
tambahan pulak CIKGU...name je balik sekolah pukul 2.50...kdg2 pukul 5....tapi...selalu ade meeting....sabtu ahad pun ade program...tu tak campur lagi kalau kene buat kelas tambahan...malam pun kene datang sekolah...
dgn keje yang dah sedia melambak...
tapi alhamdulillah...aku dpt jugak surat sokongan tu...

UIA
aku kene apply manual...so print dokumen then antar....ade course lain yang dgr citer boleh apply on9, tapi untuk education mmg kene apply manual...so tak kisahla...cume ade some part yang aku rase memelikkan dan melecehkan
(yang melecehkan)
UIA nak report dari academician...lecehla...
kalau setakat komen...oklah sket
(yang pelik)
dalam borang dieorng ade attach form untuk request nak original transcript degree...
pelik jugak nape dierong nak yang ori...biasenye mane2 U nak yang sighted copies je...
so aku try call CPS...tapi hampeh...tak berangkat lansung...
ade jugak tanye beberape member...dieorng pun pelik ...
so ive decide pergi directly UIA...
so sampai je kat CPS...pergh...dahla ramai applicants
ade sorang je staff yang handle !!
no wonder lah tak berangkat phone call...
memandangkan ramai sgt...aku jadi malas nak bertanya so aku terus letak form aku atas meja untuk disemak...
" have sit first"
aku sengih je...malas aku nak menunggu, dahla ramai foreign applicants...
form their conversation....aku dptlah faham sket2 dieorng punye masalah lagi besar dari aku..
so biarlah aku mengalah...
aku terus pegi makan...sbb mase tuh dah pukul 3 dan aku mmg tak luch lagi...
after lunch....staff CPS sengih je...
" Nur Aini Md Alias" " Yes..."
" Ur document"
aku tersenyum riang...so dokumen aku lengkap...rupe-rupenye original transcript perlu tunjuk pada hari pendaftaran sahja...lega!!!

4) facilities, accomodation
dari aspek ni tak banyak boleh dicompare sbb kesemua universiti ni lengkap dari segi facilities
cume UIA boleh bagi asrama yang lebih selesa dan price yang compatible ...
somehow aku tertarik dgn surrounding UIA...banyak kiosk2...dan barang2 yang dijual menarik dan murah...

bagi aku aku rase UIA paling ideal untuk aku
tapi .......
" siapalah aku ini untuk memintal buih ..."...ehehehe
ape ape pun redha je...
kita hanya merancang tapi pastinya perancangan Allah adalah yang terbaik
amin....

3 comments:

Hanis said...

Salam.
Aini, kalau apply UIA assignment semua dalam BI ke?? Kau abis master bila?

Abdul Muneem said...

Salam..
thank you for a nice post.
But I need to ask about scholarship and funding in UM/UKM.... do y have any idea ? specially for international students, what facilities are provided by UM/UKM?
Thank y again...

Shafikah Saharuddin said...

Processing fees tu byr kt mana or kena beli no pin kt mana-mana??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik...klik...klik!!!!