Tuesday, November 20, 2012

Kek Pisang


Lately pisang bukan main banyak pulak kat rumah
Alhamdulillah
Jadinye beriye-iye lah nak buat kek pisang
Buatnye pun dah lame tapi baru hari ni berkesempatan dapat update

Kebetulan terjumpe satu resipi kek pisang dari blog
Mmg simple dan sesuai utk amatur mcm aku ni

So aku sharekan resipi kat sini yang versi melayu punyelah...heheh

RESIPI :


1 biji telur ( tak tau lah gred ape...main ambik je telur yang ade dlm peti ais)
gambar ni ihsan cik google

2 cawan tepung halus/ serbaguna

1 sudu kecil serbuk penaik

1/2 sudu kecil soda bikarbonat

garam 1/2 sudu teh   

1 cawan gula 

1/2 cawan margerin ( cup ni mmg sukatan 1/2 cawan ; yang perlu di cairkan)
  
1 sudu besar gula perang ( ni saya pandai-pandai je tambah eheheh)
  
5 biji pisang manis yang perlu lecekkan 

gune ni lagi senang rasenye

sampai jadi mcm ni

cukup lah 1 cawan

5 sudu besar susu ( saya just guna susu tepung)

CARA-CARANYA  : 




so mix kan bahan - bahan basah :  margerin + telur + pisang + susu


kemudian campurka bahan basah dan kering ( tepung+ gula+garam+soda bikarbonat +serbuk penaik)

adunan yang dah siap

masukkan dalam bekas
dan bakar dalam oven 175-180 dalam mase 50 minit
just cucuk dgn kayu....
kalau licin confirm masak


dah siap....love the outlook....

yup its ready to be eaten
ok....not to sweet...
dan dah abiss pun...
buat 2 kali....siap bagi jiran lagi huhuhu
sedap... 
bolehlah cuba ye




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik...klik...klik!!!!