Lately pisang bukan main banyak pulak kat rumah
Alhamdulillah
Jadinye beriye-iye lah nak buat kek pisang
Buatnye pun dah lame tapi baru hari ni berkesempatan dapat update
Kebetulan terjumpe satu resipi kek pisang dari blog
Mmg simple dan sesuai utk amatur mcm aku ni
So aku sharekan resipi kat sini yang versi melayu punyelah...heheh
RESIPI :
1 biji telur ( tak tau lah gred ape...main ambik je telur yang ade dlm peti ais)
gambar ni ihsan cik google
2 cawan tepung halus/ serbaguna |
1 sudu kecil serbuk penaik |
1/2 sudu kecil soda bikarbonat |
garam 1/2 sudu teh |
1 cawan gula |
1/2 cawan margerin ( cup ni mmg sukatan 1/2 cawan ; yang perlu di cairkan) |
1 sudu besar gula perang ( ni saya pandai-pandai je tambah eheheh) |
5 biji pisang manis yang perlu lecekkan |
gune ni lagi senang rasenye |
sampai jadi mcm ni |
cukup lah 1 cawan |
5 sudu besar susu ( saya just guna susu tepung) |
CARA-CARANYA :
so mix kan bahan - bahan basah : margerin + telur + pisang + susu
kemudian campurka bahan basah dan kering ( tepung+ gula+garam+soda bikarbonat +serbuk penaik)
adunan yang dah siap |
masukkan dalam bekas dan bakar dalam oven 175-180 dalam mase 50 minit just cucuk dgn kayu.... kalau licin confirm masak |
dah siap....love the outlook....
yup its ready to be eaten
ok....not to sweet...
dan dah abiss pun...
buat 2 kali....siap bagi jiran lagi huhuhu
sedap...
bolehlah cuba ye
No comments:
Post a Comment